Virtual Reality eller VR er en teknologi vi har hørt og sett mye av de siste årene, men hva er VR og hva kan vi egentlig bruke det til?
VR??
VR eller Virtual Reality som det heter, er en tre-dimensjonal virkelighet som du ved å ta på VR-brillene trer inn i, en så kalt virtuell virkelighet. Store norske leksikon har forklart det på følgende måte: «Virtuell virkelighet er en illusjon, vanligvis generert ved hjelp av ulike typer informasjonsteknologi, som gir brukeren en opplevelse av å befinne seg på et annet, oppdiktet eller virkelig sted». Det som skiller VR fra andre typer fantasier er at den stimulerer sanseinntrykket og gir et handlingsrom basert på de menneskelige bevegelsene dine. Beveger du hode i VR beveger også hode seg i for eksempel spillet du interager med. Virkeligheten man blir plassert i er formidlet av datagrafikk, lyd, sanseinntrykk og impulser. Det er også med denne teknologien mulig å lage et rom som for eksempel kan benyttes som en forelesningssal eller en type café der man virtuelt kan sitte og se fiksjonerte personer ved siden av deg og snakke med dem, nesten som om du skulle vært der tilstede fysisk.
Er ikke VR for «gamere»??
VR var tidlig ute i «gaming miljøet» men har bredt seg ut til å ha en god nyttefunksjon for resten av samfunnet også. Det har blant annet blitt tatt i bruk i ulike studier, for eksempel gjennom lærerstudiet. Høyskolen i innlandet har blant annet benyttet seg av dette for at studentene på lærerstudiet kan øve seg på å ha foreldresamtaler, noe du kan lese mer om her: https://forskning.no/hogskolen-i-innlandet-informasjonsteknologi-partner/laererstudenter-over-seg-pa-foreldresamtaler–i-vr/1857640.
Det er et drøss av muligheter for hva man kan bruke dette til. Tenk deg om du skal designe et hus, så kan du lage en virtuell versjon av huset, gå rundt i det, gjøre endringer osv. før du bygger. Du kan også om du skal handle møbler på nett bare ved å ta på brillene prøve forskjellige sofabord før du kjøper dem.
Alle har vi jo hørt om eldrebølgen – skal man ta ett av de sette problemene der kan man blant annet finne mangel på lærere. Så er en mulig problemstilling i denne sammenheng: er dette noe man kanskje kan løse med VR? Ved at det gir mulighet for at man kan ha flere elever per lærer og hva kan det gjøre med kvaliteten på undervisningen. Vi som mennesker får det meste av informasjonen vår via synet, hva om vi for eksempel historie kunne gått igjennom tiden med VR?
Baksiden ved VR
Som alt annet har vi denne tosidige mynten som jeg kaller det. VR drar med seg mye godt, men hva er baksiden? Og hvordan påvirker det for eksempel helsa? Her har blant annet CNN skrevet en artikkel der de forklarer hvordan folk opplever bevegelsessyke og at det påvirker både nærsynthet og langsynthet, samt at man i større grad opplever såre øyne. Dette kan du lese mer om her: https://edition.cnn.com/2017/12/13/health/virtual-reality-vr-dangers-safety/index.html.
Oversikt over omgivelsene er noe verdt å ta opp. Når du har på VR brillene mister du oversikt over omgivelsene dine og hva som skjer rundt deg, noe som potensielt kan utgjøre en stor sikkerhetsrisiko. Det er ikke per dags dato veldig mye dybdeforskning innenfor hva langtidsbivirkninger av et system som VR er. For å nevne en ting til øker du dosen stråling ved bruk av VR, noe vi i dag blir påvirket av fra flere av våre bruksgjenstander. Denne dosen vil derfor til en viss grad bli økt når VR med tilbehør er satt opp og snakker med alle enhetene dine, kombinert.
Jeg tror VR er noe vi vil se mye til fremover og ha god nytte av, men at visse forhåndsregler burde bli fulgt. For å hindre helsemessige eller fysiske skader, så ligger det jo noe i den generelle huskeregelen «alt med måte». Det blir spennende å se bruksområdene som kommer ut av dette videre i fremtiden og jeg ser at dette er noe blant annet skole osv. kan ha god nytte av.
Kilder:
https://edition.cnn.com/2017/12/13/health/virtual-reality-vr-dangers-safety/index.html
http://resourcemagonline.com/2018/03/the-negative-side-effects-of-virtual-reality/87052/
Hei igjen, Ruben!
Så fint innlegg! Spennende overskrift, fin lengde på innlegget og gode avsnitt. Jeg liker spesielt innledningen din hvor du går rett på innleggets tematikk. Innlegget er informativt, samtidig som du belyser egne refleksjoner.
Tips til neste gang! Istedenfor å legge ved en hel URL midt i innlegget kan du legge ved en hyperlink under «…her».
Stå på videre!
Thea K, studentassistent